Label archieven: privacy

Feed abonnement
Zorgverzekeraars kijken ook nu al in medische dossiers

Zorgverzekeraars kijken ook nu al in medische dossiers

Recent ontstond ophef over het feit dat de Tweede Kamer zorgverzekeraars de mogelijkheid wil geven om bij een vermoeden van fraude medische dossiers in te zien. Patiënten zouden daarover dan achteraf geïnformeerd moeten worden. De ophef is onterecht. Zorgverzekeraars hebben ook onder het huidige recht al de mogelijkheid om medische ... Lees meer »

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt dat LSP is toegestaan

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt dat LSP is toegestaan

Op 8 maart 2016 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in de procedure die de Vereniging voor Praktijkhoudende huisartsen (VPH) samen met enkele patiënten had aangespannen tegen de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Inzet van deze procedure was de vraag in hoeverre de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt geschonden door ... Lees meer »

Integraal zorgaanbod in de WMO 2015 en informatie-uitwisseling

Integraal zorgaanbod in de WMO 2015 en informatie-uitwisseling

  De nieuwe WMO geeft aan gemeenten de opdracht om zoveel mogelijk integrale, samenhangende ondersteuning te bieden in samenhang met andere voorzieningen en beleidsterreinen. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat gemeenten in samenwerking met zorgverzekeraars integrale pakketten gaan aanbieden, bijvoorbeeld beschermd wonen in combinatie met behandeling of verpleging en ... Lees meer »

De Wmo 2015 komt eraan

De Wmo 2015 komt eraan

In 2015 wordt, zoals het er nu naar uitziet, de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Ten opzichte van de versie die in 2006 van kracht werd wordt deze wet ingrijpend gewijzigd. Er komen nieuwe vormen van zorg bij, onder meer dagbesteding en beschermd wonen voor psychiatrische patiënten zoals in ... Lees meer »

NZa publiceert onderzoek naar rechtmatige uitvoering Zorgverzekeringswet

NZa publiceert onderzoek naar rechtmatige uitvoering Zorgverzekeringswet

Veel zorgverzekeraars hebben de aanpak van zorgfraude onvoldoende op orde. Dat is één van de conclusies uit het rapport ‘Rechtmatige uitvoering Zorgverzekeringswet 2012’   dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op 26 februari 2014 publiceerde. Onderzoek Op grond van artikel 16 sub b van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) houdt de NZa toezicht ... Lees meer »

College bescherming persoonsgegevens onthoudt goedkeuring aan protocol materiële controle

College bescherming persoonsgegevens onthoudt goedkeuring aan protocol materiële controle

Iedere vorm van gebruik van persoonsgegevens (gegevens betreffende een identificeerbare persoon) moet voldoen aan de eisen die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt. Organisaties die gebruik maken van persoonsgegevens (die deze gegevens ‘verwerken’) kunnen een gedragscode opstellen waarin ze uitwerken hoe ze dit doen. Deze gedragscode kunnen ze ter goedkeuring ... Lees meer »

NZa: verbeter controlemogelijkheden van zorgverzekeraars ten koste van de privacybescherming in de GGZ

NZa: verbeter controlemogelijkheden van zorgverzekeraars ten koste van de privacybescherming in de GGZ

Een huisarts kan alleen met toestemming van een patiënt diens gegevens uitwisselen met een huisartsenpost. Een psychiater mag niet zonder meer zijn beroepsgeheim doorbreken als hij vermoedt dat een cliënt zijn eigen kinderen mishandelt. Maar, een zorgverzekeraar is bevoegd om onbeperkt in de medisch dossiers van zijn verzekerden te grasduinen. ... Lees meer »

Inspectie ten onrechte kritisch over opstelling behandelaars bij aanvraag wapenvergunning Tristan van de V.

Inspectie ten onrechte kritisch over opstelling behandelaars bij aanvraag wapenvergunning Tristan van de V.

De inspectie voor de gezondheidszorg vindt naar aanleiding van het dossieronderzoek dat zij naar aanleiding van de gebeurtenissen in Alphen aan den Rijn heeft gedaan, dat de behandelaars van Tristan van der V. onvoldoende hebben gereageerd op een signaal van diens ouders toen Tristan een wapenvergunning had aangevraagd. Lees meer »

Naar boven scrollen